Az emlékezés joga

XX. Doni Hősök Emlékmenet – Hajdú menetszázad – 2020.

A MATASZ Hajdú-Bihar megyei szervezet tagjai, az MH 2. v. V. A. TVE., 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj állományában szolgáló önkéntes tartalékos katonák meneteltek az egykori M. kir. 2. honvéd hadsereg hősi halált halt, eltűnt és hadifogságban elhunyt katonái és munkaszolgálatosai emlékére rendezett túrán azon a vidéken, amit valamikor Hajdú vármegyének neveztek.

Az önkéntes tartalékosok 2020. január 23-tól 25-ig a MATASZ Hajdú-Bihar megyei szervezete második világháborús honvéd hagyományőrzői, a Debreceni Kratochcvil Károly Honvéd Középiskola növendékei mellett az alakzat 3. szakaszában a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium kadétjai és az MH 5. BILDD és az MH 24. BGFE hivatásos és szerződéses katonái társaságában teljesítették a mintegy 65 kilométeres távolságot a Debrecen-Hajdúhadház-Hajdúböszörmény-Hajdúdorog-Hajdúnánás útvonalon.

Az esemény jelentősége az elesett katonákra és munkaszolgálatosokra történő emlékezés, akiket feledésre akartak ítélni évtizedekig, miközben rengeteg magyar család gyászol a mai napig olyan katonát, aki soha nem jöhetett haza. Az emlékezés és a kegyelet joga őket is, minden magyart megilleti, mert a mi veszteségünket is jogunk van számon tartani.

Az emlékmenet a Silye Antal úr által készített felvételen tekinthető meg az alábbi hivatkozáson: Videó összefoglaló

Hozzászólások lezárva.